Dimecres, 21 De Març De 2018
Homenatge a la Vellesa, 6
Bellpuig - 25250
Telèfon: 973 32 04 08 
Fax: 973 32 10 87

Novetats

19/02/2018

HOMENATGE A “L’ASSOCIACIÓ DE DONES ATENEA” DE BELLPUIG A LA FESTIVITAT DE SANT ANTONI DE LA SITJA


Foto

El diumenge 18 de febrer, Bellpuig celebrava la Festivitat de Sant Antoni de la Sitja,

una festa de caire històric i municipalista que es va recuperar lany 1993 i des de llavors ha servit per homenatjar els alcaldes i regidors de la vila i diferents entitats locals en funció de la seva antiguitat.

La Festivitat de Sant Antoni de la Sitja, segons explica el Folklorista Valeri Serra i Boldú al Calendari Folklòric de lUrgell, se celebra a Bellpuig des del 1646 fruit dun vot del poble a Sant Antoni, ja que aquest va guardar de la mort al batlle i els paers que van ser, segons explica la tradició oral, tancats dins duna sitja on les tropes castellanes van abocar oli bullent.


Aquest any, l'homenatge es feia a l'Associació de Dones Atenea de Bellpuig, amb motiu dels 25 anys d'activitats organitzades a la vila per aquesta associació, que es va constituir formalment a finals de lany 1994.

Els actes de la festa han començat a les 12 del migdia amb una missa dacció de gràcies a la parròquia de Sant Nicolau.

Després de la missa ha tingut lloc a la Casa Carme Serra, lacte d'homenatge a lAssociació de Dones Atenea.

L'alcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch, ha obert aquest acte, donant la benvinguda a les persones que hi assistien.

Tot seguit ha pres la paraula l'actual presidenta de l'associació, Sra. Anna Sisó, que ha destacat la trajectòria exemplar de lentitat, que avui és un referent entre les associacions de dones de la província.

La presidenta ha posat en clar, la il·lusió, alegria i ganes que es tenia en els inicis de l'associació, en què se sabia que calia fer per Bellpuig i les seves dones i tot allò que estaven disposades a complir i fer realitat.
També ha agraït l'inestimable suport que van rebre en aquell moment de l'alcalde, Sr. Josep Pont, i la Sra. Carme Piera, que va ser la primera regidora de la Dona de Bellpuig i la primera presidenta de l'entitat.

Tanmateix, ha volgut fer un reconeixement públic a lAjuntament de Bellpuig per fer costat a l'associació durant tots aquests anys a través de les diferents dones que han passat per la regidoria de la Dona, i un altre reconeixement a les dones que van creure en el projecte des del principi i totes les que han estat part activa en lassociació.

A continuació, diverses membres de l'associació han fet un repàs de la història de lentitat davant els assistents.

Seguidament, lalcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch, ha ofert un parlament en el que ha elogiat l'important paper de la dona en la societat, a Bellpuig i a l'Associació de Dones Atenea.

Per cloure lacte, l'alcalde i la regidora de la Dona, Sra. Cristina Burgueño, han obsequiat a l'associació, amb una reproducció de lescut de la vila de Bellpuig, que ha recollit la presidenta de l'associació.


Breu ressenya de la Festivitat de Sant Antoni de la Sitja de Bellpuig.

Segons explicava el folklorista Valeri Serra al Calendari Folklòric de lUrgell, la festa se celebrava a Bellpuig des de 1646 fruit dun vot del poble a Sant Antoni, ja que aquest (explica la tradició oral) va guardar de la mort al batlle i els paers que van ser tancats dins duna sitja on les tropes castellanes van abocar oli bullent...

Lany 1993, lAjuntament de Bellpuig va recuperar aquesta festa que es va convertir en motiu dhomenatge local i que es desenvolupa cada mes de febrer.

Durant els primers cinc anys, es va homenatjar les persones que han desenvolupat les tasques dalcalde i els diferents regidors que ha tingut el consistori. A partir de lany 1998, es comencen a realitzar homenatges a les entitats de la vila (socials, culturals, esportives) en funció de la seva antiguitat, tot alternant, quan hi ha hagut canvis a alcaldia, lhomenatge al corresponent alcalde i els seus regidors.


LAssociació de Dones Atenea de Bellpuig (1994-2018).

El 15 de desembre de lany 1994 es constitueix formalment lAssociació de Dones Atenea de Bellpuig, com a resposta a la necessitat de formalitzar una activitat que ja es venia duent a terme lany abans i que consolidava un projecte dimplicació de la dona en activitats dinterès no sols lúdic sinó social, divulgatiu i formatiu impulsat des de lajuntament i concretament per la Sra. Carme Piera que lany 92 va ser la primera dona que va entrar a formar part dun equip de govern a lAjuntament de Bellpuig i que sencarregava de la regidoria de nova creació anomenada Regidoria de la Dona.

LAssociació de Dones Atenea, amb la mateixa Carme Piera com a presidenta, recollia, a partir de llavors, el testimoni de les activitats que es van engegar des de la regidoria de la dona, però val a dir que lassociació ja funcionava com a tal, ja que entre totes les membres de la junta organitzaven i decidien quines activitats shavien dimpulsar al municipi que poguessin ser interessants i cobrissin les necessitats de les dones de Bellpuig. 

Un cop constituïda formalment lassociació, la junta va convidar a partir de llavors a totes les senyores del municipi a fer-se sòcies.

Els ingressos que generaven les quotes anuals permetien que sorganitzessin cursos i activitats gratuïtes per a les sòcies i si algú que no era sòcia shi volia apuntar també ho podia fer però pagant el cost estipulat per lactivitat. La primera activitat que es va dur a terme va ser la de punta al coixí i ganxet.

Poc a poc es va anar ampliant el ventall dactivitats amb els tridimensionals, manualitats, la pintura a loli i pastel o la gimnàstica.

Des del gener de 1995 ja es comença a pensar en programar excursions i també xerrades.

Es van organitzar cursets destètica, de dibuix, de ceràmica, de ioga... i per acabar, al juliol, un sopar de fi de curs.

Els anys següents es presenten diferents activitats i sorganitzen exposicions, conferències, cessions de cinema, cursos, balls de saló, cafès col·loqui i ioga, i una vetllada cultural.

Cal destacar que les activitats es podien dur a terme gràcies a linstitut Català de la Dona, lAjuntament, o el Consell Comarcal que els atorgaven diferents subvencions i espais.

Al llarg dels anys, cada cop són més les propostes de lassociació: cursets de cuina, xerrades, conferències, cafès-col·loqui, exposicions de quadres, sortides per anar al teatre i fer visites culturals, viatges turístics, tast de vins, ...

També en el decurs dels anys, lassociació i les sòcies, shan implicat en projectes solidaris com ara la col·laboració amb la campanya de recollida de signatures Una flor per les dones de Kabul lany 98 o la recollida de donatius pels refugiats i dones de Kosovo lany 99, la participació als actes que sorganitzen cada any per La Marató així com lorganització dactes per commemorar el dia de la dona treballadora o actes de rebuig a la violència de gènere.
 
Va organitzar també un acte dhomenatge a la Senyora Remei Niubó, persona estimada i entranyable a Bellpuig, llevadora que ens va ajudar a arribar al món a molts Bellpugencs.

Una de les celebracions destacades de lassociació, va ser la celebració del seu 10è aniversari, que van fer coincidir amb una trobada dAssociacions de la província de Lleida amb la participació de prop de 500 persones darreu de Catalunya.

Cal destacar també lobsequi que lassociació va fer a lAjuntament i a la Vila de Bellpuig de la gegantona la Deessa Atenea.

 Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web